Dřevěná vs. plastová okna

plastová okna

Pokud právě nyní řešíte otázku výměny starých oken za nová, asi prožíváte dilema, jaká okna nejlépe zvolit. Není to zrovna jednoduchá otázka. Ani firmy, které se výrobou oken zabývají, v tom samy nemají jasno. Někteří výrobci nedají dopustit na plastová okna, jiní zase důvěru kladou pouze do oken dřevěných.

Tudíž jednoznačnou odpověď asi nenalezneme a volba materiálu tak zůstává na našich osobních preferencích. Při rozhodování je tedy vhodné se poradit nejlépe s odborníky, kteří nám mohou vysvětlit klady a zápory použitých materiálů se zohledněním konkrétního domu či bytu, o které se jedná.

Plastová okna jsou v současnosti velmi oblíbená zejména z důvodu nižších pořizovacích nákladů oproti dřevěným oknům. Mnoho výrobců plastových oken dále zdůrazňuje výhodu jejich výroby zejména v dlouhé životnosti těchto oken. Jejich výhodou je dále snadná údržba, kdy není potřeba věnovat zvýšenou péči jejich povrchům.

Naproti tomu je potřeba zmínit, že i dřevěná okna, která jsou v dnešní době vyráběna, mají při dodržování doporučené údržby srovnatelnou vysokou životnost. Jejich velkým plusem je samozřejmě také fakt, že se jedná o ekologický materiál, což je pro mnoho lidí dnes velmi důležité z hlediska rozhodování. Jedná se o ekologicky odbouratelný i recyklovatelný materiál, tedy z tohoto hlediska obnovitelný zdroj. Dále dřevo jako materiál působí velmi esteticky a má svoji přirozenou variabilitu barev.  

dřevěné okno

Bývá uváděno, že dnešní moderní dřevěná i plastová okna jsou téměř srovnatelná při posuzování jejich termo-regulačních vlastností.

Lze tedy říci, že ať už se rozhodnete pro dřevěná okna, či zvolíte ta plastová, určitě by měla plnit vaše očekávání, a proto je potřeba jejich výběru věnovat patřičnou pozornost. Jedním z hlavních faktorů jsou především termo – regulační a izolační vlastnosti oken, které ovlivňují únik tepla z domu a také chrání před hlukem z okolí. Izolační zasklení, tvořící většinu plochy okna má významný vliv na tepelně izolační vlastnosti včetně tlumení hluku a také ochrany před rozbitím okna.